Arsène s geschenkmanden : Onze ambachtslui
Het doel van de geschenkmanden van Arsène is bovenal om de Belgische ambachtslui in de kijker te zetten. Deze vrouwen en mannen hebben van hun passie hun beroep gemaakt en willen dit graag met u delen. Achter deze uitzonderlijke producten schuilen mensen met elk hun eigen kenmerken en geschiedenis. Ontdek via dit artikel de invloeden die hen hebben geleid om het pad van het ambacht te kiezen.
Aux vraies saveurs
De overstap van de auto-industrie naar de productie van ambachtelijke tapenades valt op zijn minst atypisch te noemen. Stéphane heeft in 2009 deze wending in zijn leven genomen om dichter bij de essentie te komen. Zijn producten, die op traditionele wijze in zijn atelier in Huccorgne worden gemaakt, zijn allemaal 100% natuurlijk en zonder toevoegingen gegarandeerd, vandaar de naam: “Aux vraies saveurs”. De olijventapenades – gedroogde tomaten en olijven – met geroosterde sesam, aangeboden in de “Zwin” en “Nemo” geschenkmanden, hebben al velen kunnen bekoren.
Belgo Sapiens
Damien is erg gepassioneerd door de Belgische brouwwereld, maar niet enkel. Aan het begin van zijn carrière werkte hij mee aan de oprichting van een brouwerij in Madagaskar. Daarna werkte hij verschillende jaren aan de ontwikkeling van 27 microbrouwerijen, waarvan 15 in Canada waarin hij een paar jaren woonachtig was. Uiteindelijk richtte Damien in 2015 zijn eigen brouwerij op in Nijvel. Brouwerij Belgo Sapiens, verankerd in lokale en regionale wortels, biedt verschillende bieren aan. Hiertoe behoren onder meer Polarius, Blanche de Thines en Cheval Godet. Die laatste dankt zijn naam aan de aclot folklore uit het Nijvelse.
Bioco
Bioco ligt op de grens tussen Vlaanderen en Wallonië. Het verhaal van de 100% biologische en 100% Arabica made in Frasnes-koffie wordt sinds 2016 gedragen door Dieter en Jo. De twee vennoten kozen ervoor hun koffie op de ouderwetse manier te roosteren, op een ambachtelijke manier en met de nadruk op het biologisch aspect om een optimaal aroma te garanderen. Daarnaast gaan de twee “koffiefielen” nog een stap verder in hun project, door het maken van composteerbare capsules gemaakt uit suikerriet.
Biscuiterie de Thorembais
Wie zei ooit dat gulzigheid een zonde was ? Al zeker niet Nicolas, de pasteibakker van de Biscuiterie de Thorembais. De Biscuiterie opende eind 2018 haar deuren en biedt nu 18 soorten koekjes gemaakt met streekproducten, zoals organisch meel, en boter en eieren uit lokale boerderijen. De chocolade zandkoekjes van Thorembais, aanwezig in de geschenkmanden van Arsène’s, brengen u terug naar de smaken van uw kindertijd.
Brewksel
België, koninkrijk van bier, of niet misschien ? Julien en Anthony zullen je in ieder geval niet tegenspreken. Het ontstaan van Brewksel gaat terug tot februari 2016, toen de twee acolieten hun eerste bieren brouwden. Sindsdien zijn ze nooit meer gestopt. Hun brouwerij draagt niet enkel een Brussels klinkende naam, maar biedt ook een bier met spruitjessmaak aan. Durf met moderniteit combineren, zo zou je hun motto kunnen samenvatten.
Buddy Buddy
In 2019 hebben Julien en Matt hun “nuts butter” uitgebracht. Hun doel ? Een product maken dat strookt met hun veganistische levensstijl en dat fair trade is. Buddy Buddy is eigenlijk, voor de minst Engelstaligen onder ons, een broodbeleg op basis van gedroogd fruit. Het echtpaar roostert en maalt elk oliezaad in hun kleine Brusselse werkplaats. Een echte aanrader ! En al helemaal als je kiest voor 100% veganistische geschenkmanden.
Clarembeau
Teleurgesteld omdat hij geen natuurlijke zoetwaren naar zijn smaak kon vinden, besloot Frédéric in 2017 zijn eerste snoep te maken. Het is in zijn atelier in Rhisnes dat onze fijnproever vandaag, omringd door zijn familie, zijn project stormachtig blijft ontwikkelen. Naast zoete producten bereidt de Namurois ook hartige aperitiefkoekjes met pittige Hervekaas. Een lekkere manier om een snaar toe te voegen aan zijn boog.
Conserverie Pipaillon
Catherine’s gelukkige herinneringen bestaan uit eenvoudige pleziertjes: in bomen klimmen, op blote voeten lopen en de confituur van haar tante Yvette eten. Het is deze laatste herinnering die Catherine ertoe heeft aangezet om in 2014 het atelier Pipaillon in Brussel op te richten. Op het menu: ambachtelijke, ouderwetse confituren en tapenades gemaakt met biologische ingrediënten.
Cookies etc
De Cookies etc geven de knapperige, zoete toets aan onze geschenkmanden. Sinds 2017 steekt Gérard de handen uit de mouwen en maakt hij ambachtelijke bakkerijproducten en, vooral, heerlijke koekjes in allerlei smaken. Naarmate het succes groeide, ging ook Jacques bij zijn vader achter het fornuis staan in hun atelier in Court-Saint-Etienne.
Curcu Beer
Curcu-hoe ? Curcuma! Dit kruid met veelvoudige deugden vormt het hoofdingrediënt van het bier dat Joseph en zijn vennoot Alexis in 2016 hebben bedacht. Zo werd Curcu Beer geboren, blond en verfrissend, in 2019 gevolgd door Curcu Max, amberkleurig en fluwelig. Uitgevonden in Dinant, gebrouwen in Binche, overal en door iedereen gedronken… en al zeker door liefhebbers van Arsène geschenkmanden.
Domaine de Mellemont
Het Domaine de Mellemont in Thorembais-les-Béguines werd in 1993 opgericht door drie visionaire vrienden: Pierre, Etienne en François. Zij behoorden tot de eersten die zich aan het Belgische wijnavontuur waagden. In 1995 was het domein met meer dan 3.400 druivenstokken een van de grootste wijngaarden van Wallonië. In 2021 begint de wijngaard aan een nieuw hoofdstuk van zijn geschiedenis. Vanaf nu wordt het domein beheerd door 4 gepassioneerde jonge mensen : Pierre-Alexandre, Antoine, Matthieu en Marc-Edouard.
Domaine du Chapitre
In het hart van het dorp Baulers, op enkele kilometers van Nivelles, runnen Annie en Etienne de boerderij Chapitre. Na tientallen jaren van specialisatie in Belgisch Witblauw, begon het echtpaar in 2013 aan een wijnbouwavontuur samen met hun twee kinderen. Vandaag worden een tiental wijnen geproduceerd, met een productie van tussen de 50 en 60.000 flessen, : bubbels, wit, rosé, rood…
Drink A Flower
Drink A Flower is het project van een ambitieuze man. In 2018, toen hij nog student was in Louvain-la-Neuve, begon Jérôme aan een ondernemersavontuur. Bezorgd om de gezondheid van de consument en het milieu, creëerde hij een biologische en artisanale drank met de delicate smaak van vlierbloesem. Een verfrissende en sprankelende toets aan onze geschenkmanden.
En Stoemelings
Samuel en Denys, twee rasechte Brusseleirs, richtten in 2014 de ambachtelijke brouwerij En Stoemelings op. Eerst werkelijk “en stoemeling” (in het geheim, voor de wat minder Brusselaars) in de keuken van een coworking space, daarna hebben ze wortel geschoten bij Greenbizz, een incubator voor duurzame projecten. Vandaag bieden zij meer dan tien hoge kwaliteitsbieren aan, toegankelijk voor iedereen en steeds met een “Brussels Touch”.
Eugène Chocolatier
Achter de Eugène Chocolatier smeersels schuilt Eugénie, een jonge vrouw uit Brussel. Eugénie, bekend om haar snoeperigheid, begon in 2015 haar eigen smeersels te maken voor eigen gebruik. Vandaag belichaamt Eugénie de lokale en artisanale productie van biologische smeersels voor alle smaken. Ze maakt ook vooral de vreugde van de liefhebbers van onze ontbijt-geschenkmanden.
Ferme de la Sauvenière
Familieboerderij Sauvenière is gelegen in de streek Entre-Sambre-et-Meuse in Hemptinne-lez-Florennes. Na hun eerste stappen in 1997, hebben Valérie en François hun pluimveeteelt officieel gelanceerd in 2002. Het echtpaar bereidt specialiteiten met eenden die in de open lucht worden gekweekt en gevoed met plaatselijke planten en granen. Hun eendenrillettes zijn het paradepaardje van de “Zwin” geschenkmanden en brengen de smaakpapillen van hun consumenten in verrukking.
FrOUI
FrOUI is het project van twee Brusselse vrienden die bezorgd zijn over gezondheid, en meer bepaald over de hoeveelheid suiker in frisdranken. Hun oplossing ? De naam FrOUI geeft meteen een hint… vruchtensap vermengd met een infusie van gedroogde vruchten en planten. Jeffrey en Laurent bedachten dit recept in 2018. Als minst gezoete drank op de markt, en daarnaast ook nog 100% biologisch, vormde dit een kans die niet onbenut kon blijven in Arsène’s cadeaumanden.
Hny
Bijenteelt kent geen geheimen meer voor Valentin. Van jongs af aan is de Brabantse gepassioneerd door bijen en koken. In 2020 werd de natuurlijke drank Hny geboren, die de interesses van zijn schepper combineert met de weldaden van honing. Dankzij dit water met citroen en, uiteraard, vooral honing, geniet de consument van de antioxiderende en helende eigenschappen van honing. HNY’s honingwater, rijker aan suiker, biedt de gelukkige ontvangers van onze geschenkmand ook de mogelijkheid om energie bij te tanken.
Invictus
De bieren van Invictus worden sinds 2013 gebrouwen door Hughes in het dorp Louette-Saint-Pierre, en worden gemaakt met gezonde en natuurlijke producten. Op dit moment is Invictus het verhaal van een valse tweeling. De ene is blond, de andere bruin. We mogen ons gelukkig prijzen dat ze tot de bieren van onze geschenkboxen behoren. Ze zijn inderdaad zeldzaam : 80% wordt verkocht aan de toog van de brouwerij en 20% in horecazaken.
JJ Looze
Het is in de bocht van een rustige straat in Feluy dat Sylvie het nobele beroep van ambachtelijke brander voortzet. Een passie die al drie generaties lang wordt doorgegeven binnen de familie Looze. Vandaag de dag is het nog steeds aan de brander uit 1956 te danken dat de arabicabonen met grote finesse worden geroosterd, om de koffie een unieke smaak en aroma te verschaffen.
La Jolie Confiture
La Jolie Confiture oprichtster Alfonza bewaart sinds 2018 de geheimen van haar confituren met verrassende en originele smaken. Om de mengsels te bedenken, zoekt zij de herinneringen op aan vijgen, sinaasappelen en amandelen uit het Sicilië van haar ouders, die zij vervolgens mengt met frambozen, peren en pruimen uit het België van haar hart. En omdat de beste soepen (of in dit geval confituren) in oude potten worden gemaakt, bereidt Alfonza haar recepten in traditionele kookpotten in haar atelier in Ath.
Les Binettes
Gabrielle is van kindsbeen af ondergedompeld in de wereld van de landbouw, en heeft Les Binettes opgericht met één doel voor ogen: het Waalse landbouwerfgoed promoten. Het avontuur begint in oktober 2019 in de Luikse regio. Op het programma: spreads maken op basis van biologische en lokale groenten. Gabrielle werkt niet alleen in korte kringloop, maar beperkt ook de voedselverspilling bij de producenten door overschotten en buitenkalibergroenten op te kopen.
Les Saveurs du Verger
Alain, Annick en hun zoon Arnaud vormen een enthousiaste en gepassioneerde familie die sinds 2004 het fruit, de groenten en de kruiden uit hun tuinen teelt en verwerkt. Het resultaat van dit vakmanschap is te zien in hun heerlijke spreads met respectievelijk kikkererwten en zwarte truffel, en courgette en wilde knoflook. De naam “Les Saveurs du Verger” verwijst naar hun boomgaard van meer dan twee hectare die in het dorp Felenne gelegen is.
Les Trempettes de Bruxelles
De Trempettes werden, zoals hun naam al doet vermoeden, in 2017 in Brussel geboren. Wat de naam echter niet aangeeft, is dat zij de vrucht (of liever de groente) zijn van de samenwerking tussen Kevin en Christophe, twee aloude vrienden. Het principe ? Lokale, biologische en seizoensgroenten tapenades maken op een ambachtelijke manier. Met het woord “trempettes” bedoelt het duo : genieten van een aperitief zonder poespas en gewoon “dippen” wat u lekker vindt in hun tapenades.
Lily’s Granola
Liliana zit achter het Lily’s Granola project. Het jonge bedrijf, gevestigd in hartje Brussel en actief sinds 2017, biedt een gamma granolas met gedurfde en traditionele smaken zoals quinoa, lavendel of cranberry. Naast hun smaak zijn Lily’s Granola’s biologisch, handgemaakt met lokale ingrediënten en geselecteerd op hun nutritionele kwaliteit. Haar motto is een beetje zoals dat van onze geschenkmanden: “Uit liefde voor lekker eten, maar altijd met respect voor Moeder Natuur”.
Mad Lab
Mad Lab is het werk van een man met lef. In 2018 gaf Cyril geologie op en maakte hij plaats voor zijn nieuwe passie: koekjes. Vandaag heeft David zich bij het project gevoegd en produceert het duo artisanale en biologische crackers op basis van brouwerijgranen. Een must-have voor onze geschenkmanden! Hun productieatelier is gevestigd in het duurzame dorp Be-Here. Met andere woorden, “The place to be” voor de Brusselse actoren op het gebied van duurzame voeding.
Madn 77
Liever thee of koffie? De vraag stelt zich niet voor Naina, de oprichtster van Madn 77. Sinds 2017 biedt de jonge vrouw uit India unieke, verse en ambachtelijke theeën, kruidentheeën en chai aan, afgestemd op elk moment van de dag. Als ware globetrotter heeft ze zich nu in Brussel gevestigd, en hopelijk zal ze dat nog lang blijven doen, want haar theeën brengen warmte en zoetheid in onze cadeaumanden.
Make a Dish
Nathalie en Dominique, aka Make a Dish, bereiden al sinds 2015 gourmetproducten. Met de bedoeling om de producenten uit de Ardennen en de Gaume in de kijker te zetten, hebben de twee vrienden zorgvuldig lokale grondstoffen gekozen voor hun rillettes, hummus en kastanjecrème. Onze favoriete zonde? De forelrillettes, het paradepaardje van de Nemo-geschenkmanden.
La Source
La Source, gevestigd in Brussel, is het werk van Mathieu en Nina, een koppel in het dagelijkse leven en een fantastisch duo in de brouwerij. Van IPA’s, zure en wilde bieren, tot seizoensgebonden, vatgerijpte bieren of herziene klassiekers, de sinds 2019 actieve microbrouwerij bevredigt alle smaken. Hun bieren zijn niet alleen verkrijgbaar in de “Stoemp”geschenkmanden, maar ook in de Be-Here. En dat is nog niet alles: vijf pompen zijn daar rechtstreeks aangesloten op tanks van 600 liter.
La Wépionnaise
Wépion is, dankzij zijn microklimaat, de Belgische hoofdstad van de aardbeien geworden. Yves en zijn broer Jean-Michel, twee plaatselijke bewoners, zijn grote liefhebbers van zowel aardbeien als bieren, en besloten hun favoriete producten te combineren tot een verrassend resultaat: de Wépionnaise. Dit bier, amberkleurig en hergist in de fles, wordt gemengd met een aardbeiensmaak. Ideaal voor een aperitief, zo wordt ons verteld…
ReBEL
Deze keer zijn het niet één, twee of drie producenten die achter de ReBEL chips zitten, maar wel twintig producenten die deel uitmaken van de coöperatie Terroir de Geer in de provincie Luik. Eendracht maakt macht, zoals het gezegde luidt. Reeds in 2000 werden deze landbouwers pioniers op het gebied van duurzame aardappelteelt. Recenter, in 2021, creëerden ze hun ReBEL chips, handgemaakt en gekookt in een ketel met 100% natuurlijke ingrediënten.
Brasserie du Renard
Het verhaal begint in 2008, wanneer Stéphane besluit om zijn eerste liters bier te brouwen in de kelder van zijn huis in Grez-Doiceau. Zeven jaar later voeden zijn recepten en knowhow de nu beroemde coöperatieve microbrouwerij Renard. Sinds het begin is de rode draad dezelfde gebleven: de creatie van fruitige maar ongezoete bieren, biologisch gecertificeerd en met de hand gebrouwen uit kwaliteitsingrediënten.
Verger de la Chise
De Verger de la Chise, die ongeveer twintig jaar geleden werd opgericht, is nu een embleem van het Brabantse landschap. Appels, peren en een hele reeks andere fruitbomen hebben hun zaadjes geplant in de boomgaard van Martine en Pierre. Deze vruchten vormen de ingrediënten van de sappen die een vleugje frisheid toevoegen aan de aperoboxen. In de geest van de korte kringloop perst het echtpaar ook fruit uit de tuinen van de plaatselijke inwoners.
Witloof
Het was in oktober 2015 dat Thomas, als autodidact, zijn eerste bier brouwde in zijn keuken in Evere, en al snel de smaak van het zelfbrouwen te pakken kreeg. Een jaar en een dozijn brouwsels later werd de Witloof Brouwerij geboren, en biedt het creatieve en moderne ambachtelijke bieren aan. De brouwerij is genoemd naar de chicon-variëteit, waarvan de bitterheid aan die van bier doet denken. Thomas staat ook aan de basis van het CoHop-project, de allereerste microbrouwerij-coöperatieve in Brussel.
Yuma
Begin 2020 besloot Gabrielle om Yuma crackers in Brussel te lanceren. Wat maakt hen speciaal? Een ongewoon ingrediënt: krekelmeel. Ja, u leest dat goed. Gabrielle’s missie is om eetbare insecten te introduceren in onze eetgewoonten, voor een duurzamere toekomst. Door hun hoge voedingswaarde, lage productiekosten en milieuvriendelijke kweek bieden deze ” beestjes” vele voordelen, naast het feit dat ze heerlijk smaken.